Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο 28/1/2013

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΗΣ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο 28/1/2013

-1. Στις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη (17/1/2011) είχαμε ακούσει μεγάλα λόγια για «νέα αρχιτεκτονική του Καλλικράτη» και «επαναθεμελίωση της ΤΑ» με Περιφερειακά Συμβούλια = Τοπικές Κυβερνήσεις και Περιφερειάρχες = μικρούς Πρωθυπουργούς! Σήμερα φτάσαμε στη μείωση 60% των λειτουργικών Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), μείωση 90% των επενδυτικών ΚΑΠ (μας χρωστάει το κράτος 15 εκατ. Ευρώ), στον ουσιαστικό μηδενισμό του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), στον βαθύτερα αντιλαϊκό προσανατολισμό του ΕΣΠΑ στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και των ιδιωτικοποιήσεων (για «προίκα» στους ιδιώτες που θα αρπάξουν τα λιμάνια Κατακόλου και Πάτρας, τα εργοστάσια σκουπιδιών, το νερό του Ερυμάνθου και του Πηνειού, το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, τον Καϊάφα και το Κουνουπέλι, επιδοτήσεις σε μεγάλα ιδιωτικά φωτοβολταϊκά και ενεργειακά πάρκα κ.α.).
-2. Η παλιά κριτική των Δημάρχων στο κεντρικό κράτος έλεγε: «Μας δίνετε αρμοδιότητες χωρίς όμως αντίστοιχη μεταφορά πόρων». Με τον Καλλικράτη και με τα Μνημόνια έχουμε μεταφορά αρμοδιοτήτων με μεγάλη αφαίρεση πόρων! Παραδείγματα: Η απαράδεκτη ανάληψη από την Περιφέρεια των χρεών των τριών Νομαρχιών (Αιτωλ/νίας, Αχαΐας, Ηλείας) ύψους 35 εκατ. Ευρώ. Η κλοπή του ταμείου Μολυβιάτη για τους πυροπαθείς της Ηλείας (118 εκατ. Ευρώ). Η πρόσθετη μείωση 20% του επενδυτικού σκέλους των ΚΑΠ για την συντήρηση από την Περιφέρεια του «καρόδρομου» - εθνικού οδικού δικτύου! Η επιστροφή της μεταφοράς των μαθητών, του σχετικού κόστους και των χρεών από τους Δήμους στην Περιφέρεια, για να κυνηγάνε εμάς τα ΚΤΕΛ! Όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στον ακρωτηριασμένο «ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» της Περιφέρειας (130 εκατ. Ευρώ) που είναι σχεδόν μισός από τον αντίστοιχο που είχαν πριν οι τρείς Νομαρχίες (215 εκατ. Ευρώ). Στην πράξη σημαίνει πλήρη κατάργηση των υπολειμμάτων του τοπικού «κράτους πρόνοιας»!
-3. Για μια ακόμη χρονιά εγκαταλείφθηκαν οι πληγέντες από καταστροφές στην τύχη τους (πυροπαθείς, σεισμόπληκτοι, πλημμυροπαθείς κ.α.). Χτυπήθηκαν και συρρικνώθηκαν οι βασικές κοινωνικές υποδομές με τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων και νοσοκομείων, με κατάργηση και διάλυση Υπηρεσιών και Οργανισμών (ΟΕΚ, ΟΕΕ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΤΑΣ για σεισμόπληκτους, Δημόσια ΚΤΕΟ κ.α.) σε όφελος ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων. Οι απολύσεις Υπαλλήλων σε ΟΤΑ και Δημόσιο, διογκώνουν την εφιαλτική ανεργία. Που δεν μπορεί να συγκαλυφθεί με τα δήθεν προγράμματα «κοινωνικής εργασίας» και τις ΜΚΟ, με την 5μηνη «ανακύκλωση» των ανέργων και την προώθηση της ελαστικής εργασίας στους Δήμους.
-4. Μεγάλη είναι η οπισθοδρόμηση στις αναπτυξιακές υποδομές της Περιφέρειας: Καταργήθηκε το τραίνο, το πιο ασφαλές και φιλικότερο στο περιβάλλον μεταφορικό μέσο. Η Ολυμπία Οδός έγινε Πατρινή Οδός (Κορίνθου – Πατρών). Καθυστερεί η Ιόνια Οδός. Διαιωνίζεται η αθλιότητα του επαρχιακού οδικού δικτύου. Το «πολιτικό αεροδρόμιο» Ανδραβίδας, μετά τον βομβαρδισμό της Λιβύης, «αεροβατεί», η περιβόητη «διασύνδεση» των μεταφορών «καρκινοβατεί», η κοροϊδία των αρμοδίων «καλά κρατεί»!
-5. Συμπέρασμα: Με τον Καλλικράτη και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίπλα και μαζί με την διορισμένη κρατική Υπερπεριφέρεια – αποκεντρωμένο κρατικό κηδεμόνα, δημιουργήθηκε στην Πάτρα ένα υδροκέφαλο τέρας – τοπικό υπερκράτος, υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, αποκρουστικό. Που συγκέντρωσε στην Πάτρα όλα τα όργανα, υπηρεσίες, αποφάσεις και εξουσίες. Που όξυνε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος της Ηλείας και της Αιτωλ/νίας, σε βάρος όλων των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, σε βάρος των εργαζομένων και των φτωχών αγροτών.
Στα δυο χρόνια της εφαρμογής του αποδείχτηκε ότι ο Καλλικράτης: Δεν ρυθμίζει απλώς την κατανομή αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο κεντρικό, το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο του Κράτους. Αποτελεί βασικό μοχλό εφαρμογής του Μνημονίου, ανατροπής της σχέσης κεφαλαίου – εργασίας στο επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Εξυπηρετεί τους βασικούς άξονες της πολιτικής της Κυβέρνησης και της ΕΕ σε θέματα οικονομίας, εργασίας, εκμετάλλευσης του χώρου και του περιβάλλοντος και αντιδημοκρατικής θωράκισης του αστικού πολιτικού συστήματος. Αποτελεί, επίσης, μέσο εναρμόνισης με το πολιτικό – θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ (Ευρωπαϊκός Χάρτης της ΤΑ, αποφάσεις Λισσαβόνας κ.α.) Δεν αποτελεί, επομένως, πεδίο διεκδίκησης φιλολαϊκών και δημοκρατικών βελτιώσεων. Γι’ αυτό, εμείς, η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» αγωνιζόμαστε, μαζί με τους εργαζομένους και τη νεολαία, για την ανατροπή του!

28/1/2013                  Δημήτρης Δεσύλλας                          Περιφερειακός Σύμβουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα