Η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΣΠΑ 2014 - 2020 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Τοποθέτηση της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ» στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 1/10/12 (στο Μεσολόγγι).


1. Για τη διαδικασία: «Η εισήγηση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας θα πρέπει να είναι συμβατή με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου», μας λέει από την αρχή στην εισήγησή του (σελ. 1) ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Η Εγκύκλιος του Υπουργείου (ο σχετικός τυφλοσούρτης), στη σελίδα 24, μας υποδεικνύει τα εξής, για το περιεχόμενο των προτάσεων : «Παρακαλούνται οι φορείς να ακολουθήσουν αυστηρά τη δομή και το περιεχόμενο που παρουσιάζεται στη συνέχεια, τηρώντας απαρέγκλιτα και τον αναγραφόμενο αντίστοιχα αριθμό σελίδων»!!! Δηλαδή, προσέξτε μη σας φύγει καμιά οξεία, χαίρε δημοκρατική διαδικασία, ζήτω η αυτοδιοικητική πρωτοβουλία ή, αλλιώς, δοξάστε την άθλια γραφειοκρατία!
2. Για την ουσία : «Το πλαίσιο, εντός του οποίου καλούμαστε να σχεδιάσουμε τον αναπτυξιακό προγραμματισμό 2014-2020, καθορίζεται από τις δεσμεύσεις της χώρας, δηλαδή από τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" και τα Μνημόνια Οικονομικής Πολιτικής», μας λέει ξανά ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στην εισήγησή του (σελ. 1 και 2), αντιγράφοντας κατά λέξη την Υπουργική Εγκύκλιο - τυφλοσούρτη!
Η ίδια η Υπουργική Εγκύκλιος υπογραμμίζει τα εξής : «Η Ελλάδα υποστηρίζει την Κοινή Ευρωπαϊκή Στρατηγική» (σελ. 5). «Για την Ελλάδα, η σύσταση του Συμβουλίου της Ε.Ε. είναι να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα στο Μνημόνιο» (σελ. 6)! «Τα Μνημόνια έχουν κύρια επιδίωξη την ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας - διάβαζε άγρια λιτότητα και φορομπηξία» (σελ. 6). «Βασική στρατηγική επιλογή για την περίοδο 2014 - 2020, αποτελεί αναμφίβολα η στρατηγική "Ευρώπη 2020", που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Μαρτίου 2010» (σελ. 12). Τέλος, «βασικούς παράγοντες επιτυχίας αποτελούν, βεβαίως, η δημοσιονομική προσαρμογή, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και ο εκσυγχρονισμός της σε όλα τα επίπεδα» (σελ. 15). Λες και ακούς τον Μπαρόζο ή τον Σόϊμπλε, απ΄ όπου αντιγράφει η Υπουργική Εγκύκλιος και στη συνέχεια, δυστυχώς, αντιγράφει και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης!
3. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και το νέο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 είναι στην πράξη : α) Πλήρης υποταγή του αναπτυξιακού σχεδιασμού στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» της Ε.Ε. και στα Μνημόνια. Ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου και των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση των υπολειμμάτων κοινωνικής πολιτικής. Με εργαλεία τις λεγόμενες «αιρεσιμότητες» και αυστηρότερες επιλεξιμότητες, τις συνεχείς και αυστηρές αξιολογήσεις, την επιβολή προστίμων και ποινών και την παύση πληρωμών. β) Μεγάλη μείωση των πόρων της Ε.Ε. (λεφτά που δεν είναι δώρα, αλλά που προέρχονται από τον ιδρώτα των εργαζομένων, από το Φ.Π.Α.). γ) Πλήρης συντονισμός όλων των Ταμείων της Ε.Ε., συγκεντροποίηση όλων των πόρων τους, κατεύθυνση και προσανατολισμός τους κυρίως προς τις αναπτυγμένες χώρες και περιφέρειες της Ε.Ε., στον πλούσιο Βορρά (π.χ. Γερμανία). δ) Αποδυνάμωση και διάλυση της «Συνοχής» και «αποπεριφερειοποίηση» της Ε.Ε., σε βάρος του φτωχού Νότου της και των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών και περιφερειών. ε) Όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των περιφερειακών ανισοτήτων και αποκλίσεων εντός της Ε.Ε. αλλά και στο εσωτερικό κάθε χώρας (π.χ. Αττική σε μεγάλη αντίθεση με Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο).
4. Συμπέρασμα : Η «ανάπτυξη» της Περιφέρειας και όλης της χώρας μέχρι το 2020, βρίσκεται ήδη στον καταστροφικό «αυτόματο πιλότο» της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ., του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» και των κακόφημων Μνημονίων! Έχει ήδη προσδεθεί στον «προκρούστη» του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και των αεριτζίδικων "επενδύσεων" Φαστ - Τρακ! Έχει ήδη οργανωθεί για την μετατροπή όλης της Ελλάδας, σε μια κινέζικου τύπου ΕΟΖ (Ειδική Οικονομική Ζώνη) πλήρους εργοδοτικής ασυδοσίας, εργασιακής υπερεκμετάλλευσης και τεράστιας καταστροφής του περιβάλλοντος. Έχει ήδη προσχεδιαστεί στις διάφορες παρασυναγωγές και «κακές παρέες» πολιτικών παραγόντων (κεντρικών και περιφερειακών) με τους τοποτηρητές της Μέρκελ, της εξαθλίωσης και της καταστροφής κ.κ. Ράχενμπακ και Φούχτελ. Που θέλουν να χουφτώσουν τζάμπα τον δημόσιο πλούτο και την Τοπ. Αυτοδιοίκηση. «Χούφτωσ΄ την - χούφτωσ΄ την», που θάλεγε και ο Διον. Παπαγιαννόπουλος!
5. Για εμάς, για την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ», κάθε σοβαρή συζήτηση για πραγματική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας και όλης της χώρας, σε όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας, προϋποθέτει και απαιτεί τη μαζική λαϊκή πάλη για την ανατροπή του Μνημονίου και του «Καλλικράτη», της αντιλαϊκής πολιτικής της άθλιας συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ.ΑΡ. και κάθε διαχειριστή της ίδιας πολιτικής, την έξοδο από ΕΥΡΩ - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.
Με αυτό το σκεπτικό, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γ. Αγγελόπουλου και τη σχετική πρόταση της Περιφέρειας.


Μεσολόγγι, 1/10/2012
Δημήτρης Δεσύλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα