Για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών

Μπροστά στην «Πράσινη» Φούσκα.

Με έκπληξη και απορία μόνο μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει του διθυραμβικούς λόγους της ΕΑΣΑ και της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ένταξη 600 αγροτών του νομού Αιτωλοακαρνανίας στον πρόγραμμα της ανάπτυξης μικρών φωτοβολταϊκών Πάρκων.
Μπροστά στην εξαφάνιση κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης στον νομό η ΠΑΣΕΓΕΣ μαζί με την κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει του αγρότες σε υποζύγια για τα κέρδη Τραπεζών, Κατασκευαστικών και την διάλυση της ΔΕΗ.
Λέμε καθαρά και πέρα από τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές προς τους αγρότες που έχουν πέσει θύματα της καλοστημένης προπαγάνδας των συνδικαλιστικών τους οργάνων, της κυβέρνησης και των ύμνων των κυρίων Κατσιφάρα και Παπαναστασίου πως τους οδηγούν σε μια «Φούσκα» τύπου χρηματιστηρίου.

Ο στόχος αυτής της επιλογής είναι πολλαπλός:
  1. Είναι η κοροϊδία ορισμένων από τους χιλιάδες αγρότες που αφού τους στέρησαν την δουλειά και την ζωή τώρα θέλουν να τους δώσουν τάχα μια ευκαιρία.
  2. Στοχεύουν μέσα από την χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων να εξασφαλίσουν ένα ασφαλές πεδίο κερδοφορίας για τις Τράπεζες με χρήματα των καταναλωτών του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι και μια ανελαστική δαπάνη για κάθε νοικοκυριό.
  3. Οικοδομούν μια ομάδα συμπολιτών (όχι μόνο αγρότες) που θα υπερασπίζεται τον επερχόμενο 2 ή 3/πλασιασμό των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
  4. Στήνουν μια νέα Ολυμπιάδα για τις 4-5 κατασκευαστικές στις οποίες η ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμά!!! ότι μπορούν να εκτελέσουν αυτά τα έργα. Για μια δουλειά που θα είναι μικρότερη από μια πολυκατοικία η ΠΑΣΕΓΕΣ λέει στους αγρότες ότι μπορούν να την εκτελέσουν παρά μόνο 5 εργολάβοι σε όλη την χώρα!!!

Πέραν όμως από τις συνολικές συνέπειες αυτής της πολιτικής οι αγρότες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές που τους τάζουν είναι εξωφρενικά υψηλές για τα δεδομένα των τιμών του ρεύματος και αυτό το έχει αναγνωρίσει και η ΕΕ και η προηγούμενες κυβερνήσεις που άλλαξαν την πρώτη τιμολογιακή του ν3468. Είδη η τιμές θα αναπροσαρμόζονται με κριτήριο την εισαγωγή των ΦΒ στο σύστημα παραγωγής και το τέλος ΑΠΕ και έχουν πάρει την κατιούσα.
Η δήθεν εξασφάλιση των τιμών παραγωγής δεν θα έχει κανένα νόημα σε μερικά χρόνια όταν οι Τράπεζες θα έχουν αποπληρωθεί και η άνοδος των τιμών θα έχει επιτρέψει στον βασικό στόχο της πολιτικής τους που δεν είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά η άνοδος της οριακής τιμής του συστήματος ώστε να μπουν σε αυτό οι ιδιώτες παραγωγοί που διαφορετικά θα παραμένουν εξωφρενικά ακριβοί μπροστά στα εργοστάσια της ΔΕΗ. Εξάλλου μέσα στο καθεστώς του μνημονίου με την υπερχρέωση του ΔΕΣΜΥΕ (που είναι είδη ελλειμματικός) δεν θα υπάρχει ποια κανένας λόγος για να μην γίνει και στην Ελλάδα ότι έγινε στην Ισπανία όπου εφαρμόστηκε ανάλογη πολιτική όταν μάλιστα οι τράπεζες θα έχουν πληρωθεί και η ΔΕΗ θα είναι είτε διαλυμένη – είτε ιδιωτική.
Για τα ζητήματα εξάλλου των ΑΠΕ γενικά υπάρχει πληθώρα τεχνικών και οικονομικών προβλημάτων τα οποία η ΔΕΗ και ο ΔΕΣΜΥΕ δεν μπορούν να σχεδιάσουν και να λύσουν λόγο έλλειψης προσωπικού.
Αν η κατάσταση σας θυμίζει Χρηματιστήριο και οι εκπρόσωποι των Αγροτών και των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τα παπαγαλάκια... σκεφτείτε μήπως δεν είναι τυχαίο. 


  Δήλωση του Γιώργου Λιάγκου
Υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη Τύπου της Αριστερής Παρέμβασης Δυτικής Ελλάδας

Πολιτική Δήλωση Ορκωμοσίας του νέου περιφερειακού συμβούλου Χρήστου Κοσίνα

Πόσο προστατεύεται η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας από τον κίνδυνο πλημμύρας; του Χρήστου Κοσίνα, υπ. περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με την Αριστερή Παρέμβαση - Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα